Mijn verhaal

Bloem en Oogst
is

een kleinschalige en duurzaam beteelde akker met snijbloemen van het seizoen. Met oog voor de natuur en haar mooie details. Waar schoonheid ook letterlijk schoon is.

5_edit.jpg

Wie teelt deze schone bloemen?

“Ik ben Bloem en Oogst gestart nadat ik de deeltijdopleiding Biologisch-Dynamisch Land-en tuinbouw aan de Warmonderhof in juni 2017 had afgerond. Al snel tijdens mijn opleiding had ik de wens om een groen podium te bouwen om bloemen op hun mooist te laten schitteren. Ik heb een achtergrond in theater en fotografie en verwonder me over de vele details en ongekende schoonheid van de natuur. Met het telen en schikken van mijn eigen bloemen komt dit perfect samen. Op de bloemenakker van Bloem en Oogst kan iedereen hiervan meegenieten door zelf te komen plukken.”

-Eline Houtkamp

eline_edit.jpg

Bloem en Oogst strijdt graag voor meer schoonheid

want schone bloemen zijn in Nederland moeilijker te vinden dan je denkt. Bloemrijke akkerranden verdwijnen door intensivering van landbouw, waardoor voedsel voor bestuivende insecten schaarser wordt. En dan bevatten de beschikbare voedingsbronnen vaak ook nog schadelijke resten (link NOS) van gewasbeschermende middelen (ook wel landbouwgif). De sierteelt in Nederland is het meest vervuilend (link NRC), (zo’n 40000 ha, groter dan Groningen, Zwolle en Assen bij elkaar), bestaande uit bloemen in verwarmde kassen en grootschalige akkers met bloembollenteelt. De regelgeving in Nederland is inmiddels wel wat aangescherpt. Dat is op zich goed nieuws, maar helaas wijken de grote telers daardoor uit naar oa Afrika. (link Zembla docu) Daar telen ze hun rozen, chrysanten en anjers in grote kassen en er minder controle is op herbiciden en pesticiden. Bovendien liggen daar de lonen een stuk lager. Hoe dubbel is het dat we deze vervuilde bloemen dan weer massaal importeren? En andere landen met ons afval opzadelen?

 

Bloem en Oogst ziet de kracht die er schuilt in bloemen

die we zo graag geven bij elke denkbare gelegenheid. Om te vieren, versieren of te troosten. Hoe mooi zou het zijn als juist met die bloemen ook nog kan zorgen voor de natuur? Door bij te dragen aan biodiversiteit, gezonde voeding voor bestuivende insecten en een goed bodemleven.

 

6_edit.jpg

Bloem en Oogst zorgt met veel liefde voor de bodem

want dat is tenslotte waar het zaadje ontkiemt. Door samen te werken met- en te letten op- de natuurlijke aanwezige elementen (zon, wind en water) hoeven er weinig tot geen externe bronnen aangevoerd te worden. Een gezonde bodem herbergt genoeg vocht in droge periodes en voert het voldoende af in natte periodes. Door jaarlijks af te wisselen met gewassen en groenbemesting, blijven er genoeg voedingsstoffen beschikbaar in de bodem. En waar nodig, neemt Bloem en Oogst organische bemesting (biologische paardenmest en paddenstoelencompost) af in de lokale omgeving. Zaad –en plantgoed wordt zoveel mogelijk biologisch en lokaal ingekocht of zelf opgekweekt in een onverwarmde kas. Zo blijft de ecologische voetafdruk zo klein mogelijk en werkt Bloem en Oogst aan een gesloten kringloop.

 

Volg Bloem en Oogst

Copyright © Bloem en Oogst 2022.

Zoeken